Ηξερες ότι..... Η Αιδηψός φημίζεται για τις ιαματικές πηγές της, τις οποίες επισκέπτονταν ο Αριστοτέλης και ο Πλούταρχος?

Posted by superadmin 24/02/2022 0 Comment(s) Ήξερες ότι....,

https://www.visitgreece.gr/el/islands/evia/aidipsos

Σήμερα υπάρχουν περισσότερες από 80 ιαματικές πηγές, η θερμοκρασία των οποίων κυμαίνεται από 28º C έως 86º C. Οι ιαματικές ιδιότητες αυτών των πηγών συμβάλλουν αποτελεσματικά στη θεραπεία παθήσεων των αρθρώσεων, ενώ με τη λουτροθεραπεία αντιμετωπίζονται επίσης αρκετές γυναικολογικές παθήσεις, καθώς και η ανδρική ανικανότητα. Στα ΒΑ της λουτρόπολης και σε απόσταση περίπου 4 χλμ. βρίσκεται ο οικισμός της Αιδηψού. Απέχουν 111 χλμ. BΔ από τη Xαλκίδα (μέσω Λίμνης-Pοβιών). Συνδέεται με φέρι μπόουτ με την Αρκίτσα Φθιώτιδας.

 

Αξίζει να δείτε:

  • Τον ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στην πλατεία του οικισμού. Είναι κτισμένος από το 1872 σε ρυθμό μπαρόκ.
  • Την Αρχαιολογική Συλλογή στα Λουτρά, που περιλαμβάνει νομίσματα, κιονόκρανα, ανάγλυφα, γλυπτά κ.ά.
  • Τον Πολύλοφο (10 χλμ. Α), ορεινό χωριό σε υψόμετρο 500 μ., στο όρος Τελέθριο. Έχει πανοραμική θέα στην Αιδηψό και στον κόλπο των Γιάλτρων. Περίπου 2 χλμ. έξω από το χωριό βρίσκεται η Μονή του Αγίου Γεωργίου.
  • Το γυναικείο μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου Ηλίων (15 χλμ. ΝΑ), χτισμένο στη θέση ιερού του Hλίου Aπόλλωνα, με πέντε πηγές γύρω.
  • Τα Λουτρά Γιάλτρων, 2,5 χλμ. Ν. των Γιάλτρων, ακριβώς απέναντι από τα Λουτρά Αιδηψού, που διαθέτουν ιαματικές πηγές, επίσης γνωστές από την αρχαιότητα.

 

Leave a Comment