Η λέξη «καλαμπάκα» είναι τουρκική και σημαίνει «ισχυρό φρούριο».

Posted by superadmin 24/02/2022 0 Comment(s) Ήξερες ότι....,

https://www.visitgreece.gr/el/mainland/thessaly/kalabaka/

Η πόλη της Καλαμπάκας είναι κτισμένη στις ρίζες των βράχων των Μετεώρων και στην αριστερή όχθη του Πηνειού ποταμού. Στην ίδια θέση με τη σημερινή πόλη της Καλαμπάκας, βρισκόταν η αρχαία πόλη Αιγίνιο, η οποία στους μεσαιωνικούς χρόνους ονομαζόταν Σταγοί.
Eίναι γνωστή παγκόσμια για τα περίφημα μοναστήρια που είναι κτισμένα στις κορυφές των βράχων των Μετεώρων με εκατομμύρια επισκέπτες να συρρέουν από κάθε γωνιά της γης κάθε χρόνο για να θαυμάσουν τη φυσική ομορφιά και το μοναδικό τοπίο που σχηματίζουν οι βράχοι.

Τα Μετέωρα αποτελούν από τα σπουδαιότερα μνημεία του κόσμου, προστατευόμενο από την UNESCO και χαρακτηρισμένο ως «Διατηρητέο και Προστατευόμενο Μνημείο της Ανθρωπότητας», είναι το πιο αξιόλογο -μετά το Άγιο Όρος- μοναστηριακό κέντρο στην Ελλάδα. Οι πρώτοι ασκητές ήρθαν εδώ τον 11ο αι., ωστόσο τα Μετέωρα άκμασαν ως μοναστικό κέντρο τον 13ο-14ο αι., καθώς πολλοί κάτοικοι των γύρω περιοχών ασπάστηκαν τον μοναχικό βίο.

Η Καλαμπάκα αποτελεί επίσης ορμητήριο για τους επισκέπτες της που επιθυμούν να γνωρίσουν τα μνημεία και τις υπέροχες τοποθεσίες του Ασπροποτάμου, των Χασίων, του Κόζιακα.

Leave a Comment